Så håller jag koll på mina domäner (bilder)

by Stefan on 17 januari, 2012

I nästan varenda diskussion om att tjäna pengar på internet så framhåller jag vikten av att ha 100% överblick på sina sajter. Det handlar inte bara om att se vilka domäner du egentligen har och deras position på Google utan du måste veta besökarantalet, konkurrens, inkomst sedan du startade sajten. Om du inte vet hur mycket sajten tjänade förra månaden i jämförelse med för två år sedan – hur ska du då kunna ta ett avgöra beslut om domänen är värd att satsa på?

2008 släppte Jonny Elofsson sin första version (v0.1) av ett script under namnet Domain Manager och uppdateringen (v0.2) kom dagen efter. Funktionerna bestod då i att kunna lägga till och lista samtliga sina domäner med utgångsdatum. Scriptet finns fortfarande till nerladdning om du blir inspirerad efter att ha läst detta.

Efter ett tag så insåg jag vikten av att hålla koll på mina inkomster och utvecklade därefter v0.3 med stöd för manuell inmatning av placering på Google, inkomst för varje månad baserat på domän och affiliatenätverk, möjlighet att arkivera utgångna domäner (kul att se vad som sker) samt lista över länkbyten.

I helgen så bestämde jag mig slutligen för att leta upp ett verktyg för att automatisk följa min blogg om Biggest Loser Sverige på Google. Som du ser på bilden ovanför så användes förstasidan till att hålla koll på ett enskilt sökord för varje domän samtidigt som jag behövde uppdatera datan manuellt vilket var långt ifrån optimalt men jag ville ändå inte betala 500 kr om året för en sajt. Därför gav jag mig på min kontrollpanel och utvecklade v0.4 som du ser på bilderna nedanför.

Nytt för denna versionen är en helt ny design vilket genast höjer intrycket och ger ett mer seriöst intryck. Alla sökord för en domän listas på dess sida tillsammans med position, CPC och antal sökningar. Ovanför visas all statistik i en vacker graf där jag kan lägga till eller ta bort vilka som ska visas. Inloggning istället för htaccess vilket ger högre säkerhet och även ökar känslan av kvalité. Slutligen så la jag in automatisk uppdatering av position på Google och möjlighet att kontrollera enskilda sökord.

Bilder på kontrollpanelen

Framtida planer

Nu läggs utvecklingen temporärt på is för att återfå inspirationen (3 dagar med utveckling 24/7 sätter sina spår) men önskade funktioner är följande:

  • Cronjob för att automatiskt hämta sökordens placering och maila till mig. (fixat)
  • Sammankoppling med Analytics för att visa besöksstatistik.
  • Total omskrivning av källkoden (många fulhack idag).
  • Framtida koppling med affiliatenätverk för hämtning av inkomst (går ej idag)
  • Möjlighet att publicera inlägg direkt från kontrollpanelen (kanske)

Hur håller du koll på dina projekt?

{ 1 trackback }

Hålla kolla på ranking, pagerank och domäner | Websimon.se
5 september, 2017 kl. 13:38

{ 8 comments… read them below or add one }

Patrik Berggren 17 januari, 2012 kl. 15:37

Nice!

Vad kodar du i för språk? (skulle behöva något liknande själv)

Idag sköter man allt manuellt och det tar sin tid, så det blir typ endast en körning per vecka. Kunde man automatisera det hela vore det nice

Svara

Stefan 17 januari, 2012 kl. 16:16

Skriver allt i PHP – det enda språket jag tagit mig tid att lära. Har egentligen lagt utvecklandet bakom mig så det blir vanligtvis bara smärre justeringar i WordPress nuförtiden.

Egentligen är det väl inkomstbiten som är den tyngsta biten eftersom den måste läggas in manuellt för ca 40 aktiva projekt med data från 6-7 nätverk. I dagsläget gör jag det i början på varje månad men det vore trevligt om man kunde automatisera med API och hämta datan efter varje dygn. På så vis skulle jag inte bara slippa arbete utan det blir dessutom bättre data när man ser den från dag till dag istället för 30 dagar sammanslaget.

Svara

Erik 17 januari, 2012 kl. 19:51

Själv kör jag en statistikdag i början på varje månad då jag trackar alla mina sajters besökare, antal klick, inkomster etc i excel. För ranking så kör jag ranktracker vilket för övrigt fortfarande funkar trots att live plan hade gått ut, får se hur länge det står sig dock.

Är du föresten intresserad av att göra ett större länkbyte? Jag har gjort ett par större byten på senaste där vi bytt mellan 50+ domäner var och 2 länkar per domän. Blir väldigt mycket länksmet på en gång och även om inte relevansen varit på topp så kompenseras det av mängden juice i förhållande till tidsåtgång.

Svara

websimon 18 januari, 2012 kl. 13:41

Det ser väldigt snygg och trevligt ut på bilderna!

Jag laddade ner Jonnys script och kollade igenom koden och det skulle definitivt gå att utveckla vidare en hel del. Snyggt hade det varit med automatisk koll av position på sökord och PR. Skall kolla om jag inte kan få till en domdocument funktion som kan kolla position.

Svara

Erik W 25 januari, 2012 kl. 20:43

Snackade med Fredrik som också bor här i norrbaggeland, tror dom planerar ganska mycket av det där i Domainz.se, iallafall Google analytics och serp track. Dock är ju ett externt dokument fint att ha i backup med.

Svara

Stefan 27 januari, 2012 kl. 02:03

Huvudanledningen till att jag började använda det var för att få fullständig koll på inkomsterna från mina projekt. Problemet är att det inte är information som jag skulle vilja dela med mig av till tredje part.

Svara

Johan 7 februari, 2012 kl. 11:35

Vilka affiliatenätverk kan du inte hämta månadens intäkter från? Om jag minns rätt, så går det att fixa.

Svara

Stefan 7 februari, 2012 kl. 14:10

Adtraction, Adrecord och Wordon saknar den möjligheten. Sedan är där Affiliator och CJ men har inte varit i kontakt med dem eftersom det bara är struntsummor där.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: